Sekapur Sirih

A bilingual blogger who won 2 awards with Simpur(DST), Best Local Scene 2006 Award & Bruneian Blog of The Year 2008 for his local humour blog, Kurapak.

Since then he has tadded his blog genre to Food, Travel & Living, and are now booming on Instagram and becomes one of the most influential man in Brunei .

His passion is into traveling & as of now, he have explored more than 20 countries but more into backpacking & adventure

Sesi Soal Jawap With Mr.Kurapak

Written by kurapak on . Posted in Kurapak & Co.

Gambar ku dulu ni time sumit ku masih subur, masa ani inda lagi ku mau besumit, bini ku gali.

Assalamulaikum tuan-tuan, babu-babu, saudara mara dan siapa saja yang mambaca blog ani. Seperti yang ku janjikan sariatu arah IG ku yang biskita bulih menanya apa saja soalan, iatah sudah ni post nya especially to biskita. Sebalum atu aku ingin ngucakapkan kamu bau angit, terima kasih kerana sudi menghulurkan soalan. Ada pulang jua soalan yang malas ku mempublish, adakan patut size pinggang ku pun kan ditanya, mantang-mantang tah pinggang ku ani ramping macam kulirangga. Bah malas ku cakap banyak, sanank karang kamu mambaca, baik tah ku mulakan sesi soal jawap with soalan dibawah ani.

Soalan-Soalannya

@Hamizan_hb : Salam Bro Alin. Soalan untuk kita.. among ASEAN countries, negara mana yang kita suggestkan banar-banar yang best for backpacking? Tq!

Alin Kurapak : Walaikumsalam bro, sebanarnya soalan you ani payah ni menjawap, kan semua ASEAN countries ani siuk banarnya, tapi lain-lain siuknya, sama jua kalau you tanya aku, alai kampung mana paling lawa? banyak bah alai lawa di kampung-kampung di Brunei ani, tapi lain-lain lawanya, inda ja? Bah tapi untuk inda menghampakan you, kalau kan start backpacking, you can start by exploring Thailand, North to South, Chiang Mai to Hat Yai, sebulan cukup tu menjelajah semua. Why Thaoland? pasal sana kan semua ada, nature lawa, makanan halal banyak, entertainment pun ada, tapi kalau kadapatan you arah club tarian bugil atu, ku report arah bapa mu.

@fgyungflexa : When & why did you start doing blogs

Alin Kurapak : Malas ku menjawap cakap urang putih eh, cakap melayu saja ah? Okay nampak ku tu you angguk-angguk ah. Okay aku start blogging taun 2006 at kurapak.com. Long story short, sebanarnya bukan aku yang kan blogging dulu atu, boss laki ku yang ahli sastera atu tu minta buatkan blog, awu banar lapas seminggu ia blogging, inda tia mau lagi and suruh nya ku menyambung. Paning jua kapala ku ih awal-awal, macam tah ku pandai cakap proper malay, proper english apatah lagi, so nya boss laki ku just be yourself, pakai saja bahasa yang slalu ku pakai seharian, so antam saja tia ku rojak, mun orang kan paham-paham, mun inda, minta maaf tah ku minta ampun. Tapi Alhamdullilah, lama kelamaan, dapat jua kana terima bahasa kurapak ku ani.

@yuliapu3 : Soalan ku… What do you do for living? How can you afford to travel? You are really inspiring, tapinya fulus ani. Hmm… Please share tips & thank you in advance… All the best and keep on inspiring.

Alin Kurapak : I’m a full time BLOGGER, my background is designing, marketing, branding, photography & multimedia. So i blend in semua kepakaran ku atu and turn to become a blogger. If you tanya how can i afford to travel? YAS, most of my travel i got sponsored from companies, so i promote their stuff masa travel period atu with few terms that includes sponsoring fees, agreement & so on. Yang pasal Tips, nanti saja ku jawap arah article akan datang. Panjang wah tips ku ani, takut ku tecramp jari ku.

besides @Aliqpombunai, these are some of my fav backpacking buddies. Amir, Famie, Dillah & Yuz.

@Es_ahmad : Kenapa alum invest in a proper mic? I know the iphone has a good audio quality, and also how you edit your IG photos and videos?

Alin Kurapak : Proper Mic? hmm.. antah malas ku, yes ngam udah tu iphone audio quality pun good enough jua udah, pakai saja casing Mic, macam Mic tia udah tu, tapi antah ah, nanti tah kali, aku tunggu mimpi dulu.

Edit Photo? aku pakai ‘Lightroom, VSCOCAM, Snapseed’ kalau video yang simple ku pakai iMovie saja, kalau yang advance sikit, pakai Finalcut Pro, tapi selalunya si Aliq yang mengedit tu, aku tu limpang-limpang saja memerhatikan ia mengedit, kalaunya angan-angan, ku tabung dari belakang.

@kitschtee : Do you always answer calls while doing toilet business? And WHY??

Alin Kurapak : Chana ko tau atu kan? ih awu ah, baru-baru ani jua ko nipun aku kan betanya dimana bejual sambui paling nyaman, ngam lagi time ku beria ko nipun ah. inda jua ku tepikir tu, mun ko tanya pasal coklat bekacang paling nyaman tau ku dimana.

@nuttcakes (my little sis) : Siapa adi paling ngalin sayang? Haha

Alin Kurapak : Apakan soalannya ani? mihir jua ih. awu bah Nadia tah. karang dijawap adi yang lain, ia jua karang menyamal. ngalih karang nyuruh si Duming memujuk.

@daily_bloom_bn : Out of all countries that you had been, which one are the best for family holiday?

Alin Kurapak : If for family, yang ampir-ampir ani saja di KL lah, ada direct flight, sanang communicate, banyak tampat makan, tampat peranginan. Bah kalau kita singgah ke Zoo, kirim salam Ambuk disana ah, lama udah ku inda kesana mambagi diorang makan pisang.

@famiechuchu : Kau suka rambut ku pindik or panjang?

Alin Kurapak : Bagi ku lah ah, ko rambut pindik bisai bro, handsome macam pelakun siniron pilipin. Tapi jangan tah ko rambut pindik, karang banyak laki-laki inda ampit bini-bini, agatah ko rambut panjang saja sampai tua, (Macam Fabio ada jua peliatan ku kau ani)

Famie & Fabio(Dituang disalin)

UKUM banar eh. kan handsome kan…

@Thanislim : Can i be your model?

Alin Kurapak : You mau me jawap soalan ani jujur or inda? kalau inda jujur, yes i want you to be my model because you are so handsome macam Wu Chun masanya form 6. Tapi if you want me to answer it secara jujur, sorry bro.. malas ku ingau kau kan jadi model ku, sudah pun susu mu landir, puting mu lagi basar macam penyaram labih masak.

Jollibee 15th Outlet

Written by aliqpombunai on . Posted in Kurapak & Co.

 

Jollibee menandakan satu lagi peristiwa penting kelmarin kerana ia membuka pendirian pertama di kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei. Cawangan ke-15 terletak di aras luar ‘Arrival Hall’ Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei dengan menggunakan reka bentuk kedai terbaru, dengan konsep tropika moden, yang membawa suasana yang menyenangkan bagi para pengunjung. Antara yang hadir dalam majlis pelancaran tersebut ialah Mr.Dennis Flores, VP for International operations-Europe, Middle East, Asia & Australia (EMEAA) and Mr. Rode AvP & Market Head for Brunei, Singapore, Malaysia Europe,  Duta Besar Filipina, TYT Meynardo LB Montealegre, Pemangku Timbalan Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Muhamad Emmy Shamdy Khairul Kadir.

ASEAN Media Bloggers Tourism Hunt 2017

Written by aliqpombunai on . Posted in Kurapak & Co.

Assalamualaikum to all loyal Kurapak readers!

It’s me, Aliqpombunai, Kurapak’s sydkick! Today, aku take over this website for a bit maybe. Si Kurapak membagi aku chance bekurapak, so why not?! Im gonna share with you all what we had masa hariatu masa Tourism Malaysia invite me and Kurapak for the ASEAN Media Bloggers Tourism Hunt 2017.

Team Brunei pose in front of the car yang kana pinjami untuk ASEAN Media Bloggers Treasure Hunt 2017.

Pada 10 hingga 15 haribulan July yang lalu, me and Mr.Kurapak kana select oleh Tourism Malaysia(Brunei) to represent Brunei for ASEAN Media Bloggers Tourism Hunt 2017 yang berlangsung di Kuala Lumpur. Semua Media and Bloggers from all ASEAN Countries ada wakil-wakil bisdorang paling banyak 8 orang from each country, only Brunei sahaja yang menghantar 2 orang wakil iaitu kami aka ‘The Dynamic Duo’. Tapi inda papa, no worries nya orang puteh, because we both are Limited Edition.

Antara lokasi yang kami jelajahi for this event ialah, KL-Batu Caves-Perak-Putrajaya. This year’s hunt – themed “Malaysia On Wheels” to encourage self-drive holidays among ASEAN travellers to take advantage of Malaysia’s noteworthy highways and road systems. The event was launched by the Minister of Tourism and Culture Malaysia YB Dato’ Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz. Kelurusan jua, this year jua adalah ‘Visit perak 2017’. Siuk bui Perak ah, pasal apa siuk? Kami kana pinjami kereta yang di taja khas oleh Proton. Macam biasaaaa… me and Kurapak sebuah, drive beganti-ganti, ia tidur aku drive, aku tidur ia lagi drive and cematu lah. Inda pulang jauh dari KL, cincai lah dalam 3 jam driving dari KL ke Perak. Selain atu jua kami jua pun menikmati bermacam-macam juadah lokal macam the famous Sate Kajang Hj Samuri di Selangor and Pakeeza Restaurant di Perak. Dengan inda secara langsung nya jua kami berkongsi pengalaman dan mempromote tampat yang kami aga di sepanjang trip kami ani through our Instagram as a Social Media platform.

Ku pindikan cerita lah ah, ngalih ku menaip banarnya. I lompat saja terus to the best part lah ah..We, #TEAMBRUNEI bagged as the overall champion for the ASEAN Media Bloggers Tourism Hunt 2017 yang di adakan buat siri kedua nya ani.

Team Brunei in group photo with Team Brunei with Datuk Seri Mirza Mohammad Taiyab(C), Director General of Tourism Malaysia after the prize giving ceremony di Le Meridien Putrajaya.

Apart from being overall champions, Kurapak was also awarded ‘Best Video’ for his one-minute clip shot at the Movie Animation Park Studio in Ipoh. Inda ku mau mau jua, aku pun dapat angkat bakul jua, first prize for ‘Most Creative Photo’ for gam bar at the Labu Sayong pottery workshop in Kuala Kangsar, Perak.

Terima kasih di ucapkan kepada semua yang mendoakan kejayaan kami…yang inda mendoakan atu pun kami hargaai jua, manatau inda sampat tapinya masang niat…heheheh terima kasih!!

Some pictures of us along the journey.

with our media friend from Phillipines semasa kami berada di Labu Kubong Homestay.

Gambar ani memenangi category “Best Creative Photo” by @aliqpombunai. cuba list the details. Ani adalah cara cara untuk membuat Labu Sayong.

All ASEAN in the parit yowww!

YB Dato’ Seri Mohammed Nazri Abdul Aziz, Minister of Tourism and Culture of Malaysia officiating the event.

With our media friend from Singapore in front of AirAsia RedQ.

Ani masa second day kami di KL. Kami dua saja yoowww… Limited Edition bah kami ani.

Mengabadikan kenangan dengan Buajah dari homestay Labu Kubong Perak.

Bukan sembarangan Pendekar, Pendekar Alam Maya di import khas dari Brunei membuka bunga silatnya di tengah Jelapang Padi di Labu Kubong, Perak.

Begambar ramai di sawah padi dengan peserta peserta dari seluruh ASEAN.

with Pg hj NoorEzamy from Tourism Malaysia (Brunei) before kami check in kan belayar ke Kuala Lumpur.

si Kurapak dengan pose maut nya.

with our Team Indonesia media friends, Bulan & Bobby. Dibelakang kami adalah Bangunan Sultan Abdul Samad yang terletak di Kuala Lumpur.

one of the coolest gift from MAPS Perak.

Kawan media kami dari Myanmar.

Pasukan si aliqpombunai menerima hadiah dari ketua kampung Labu Sayong.

 

Private Session with Honia

Written by kurapak on . Posted in fashion, photoshoot

It was such an amazing experience yet it was also an honor when i get approached by one of the model just after ku mencover AirAsia Runway Ready Designer Search 2017 masa Kuala Lumpur Fashion Week baru-baru ani.

Her name is Honia, originally from Poland, she got amazed at some of my shots at the runway event when she spotted some of her photos on my Instagram(kurapak). She private messaged me via IG and asked me weather i want to photoshoot her. We’ve set a session and the pengambaran were located di Pavillion itself. Well, it didn’t take long, dalam 30-40 minit saja kami photoshoot pasal ia gagas jua masa atu kan buat barang lain. Ia kan mau second session pulang lagi tapi aku inda belaku  due to banyak lagi kraja kan ku buat masa ku di KL atu. Walau apa-apapun, i feel so proud that i had the opportunity to photoshoot an international model and the outcome are also so unexpectedly marvelous!

Some facts about her, she’s friendly, easy to direct, bukan lagi easy, macam sanang lah mengambar ia ani, inda payah banyak arah, like she really knows how to pose like this and that, and yes, she’s so tinggi, i think kalau laki-laki Asian yang tinggi macam aku ani kan beGF kan kedia, baik tah biskita mambali kasut Spicegirl yang tabal atu, ada tu bejual arah eBay, at least kurang labih jua sedikit height.

All in all, she’s one of a heck great photogenic model. Thank you so much Honia & hope to see you again someday!