Author Archive

kurapak

A bilingual blogger who won 2 awards with Simpur(DST), Best Local Scene 2006 Award & Bruneian Blog of The Year 2008 for his local humour blog, Kurapak. Since then he has tadded his blog genre to Food, Travel & Living, and are now booming on Instagram and becomes one of the most influential man in Brunei . His passion is into traveling & as of now, he have explored more than 20 countries but more into backpacking & adventure

Hari Kebangsaan Republic of China(Taiwan) yang ke-106

Written by kurapak on . Posted in Kurapak & Co., Travel & Living

Assalamualaikum tuang-tuang dan puang-puang, here are some pictures that i took masa trip ku sariatu ke Taiwan untuk mewitness sendiri sambutan Hari Kebangsaan Republic of China(Taiwan) yang ke 106. Sambutan yang begitu gemuruh ani diawali dengan meet and greet kami media dari bermacam-macam negara bersama President Taiwan, Tsai Ing-we.

Walaupun hari atu cuacanya panas tapi inda kerasahan, pasal parade nya siuk brabis, very kalerful and persembahan setiap persatuan was very energetic yang di gambungkan dangan bunyi drum synchorize with cara bisdia marching dari awal sampai habis.

Akhir kata, aku ingin mengucapkan skali lagi to Republic of China(Taiwan) setinggi-tinggi tahniah for their 106th national day dan thanks also to Taipei Economic & Cultural Office in Brunei for sending me to your beautiful country.


Permulaan parade

Rumah President of Republic of China(Taiwan)

Perbarisan penceragam sebelum bisdia start bemain band

Salah sorang journalist luar negeri, Marc Sprenger from Belgium


Para-para journalist antara bangsa

President Taiwan, Tsai Ing-we membari speech








McDonalds Bubur Laila

Written by kurapak on . Posted in Food Guide, Kurapak & Co., Promotions

Our first commercial video project. Thank you Mcdonalds Brunei for choosing us to produce your Bubur Laila 30seconds video.

“Tahukan awda Bubur Laila McD daripada hasil beras tempatan kitani Beras Laila? Penuh dengan nutrien dan lebih enak dihidangkan sebagai Bubur. Bubur Laila McD boleh didapati seawal 6pagi, bersaiz kecil, besar dan saiz keluarga, cukup untuk 4 orang.

Sesi Soal Jawap With Mr.Kurapak

Written by kurapak on . Posted in Kurapak & Co.

Gambar ku dulu ni time sumit ku masih subur, masa ani inda lagi ku mau besumit, bini ku gali.

Assalamulaikum tuan-tuan, babu-babu, saudara mara dan siapa saja yang mambaca blog ani. Seperti yang ku janjikan sariatu arah IG ku yang biskita bulih menanya apa saja soalan, iatah sudah ni post nya especially to biskita. Sebalum atu aku ingin ngucakapkan kamu bau angit, terima kasih kerana sudi menghulurkan soalan. Ada pulang jua soalan yang malas ku mempublish, adakan patut size pinggang ku pun kan ditanya, mantang-mantang tah pinggang ku ani ramping macam kulirangga. Bah malas ku cakap banyak, sanank karang kamu mambaca, baik tah ku mulakan sesi soal jawap with soalan dibawah ani.

Soalan-Soalannya

@Hamizan_hb : Salam Bro Alin. Soalan untuk kita.. among ASEAN countries, negara mana yang kita suggestkan banar-banar yang best for backpacking? Tq!

Alin Kurapak : Walaikumsalam bro, sebanarnya soalan you ani payah ni menjawap, kan semua ASEAN countries ani siuk banarnya, tapi lain-lain siuknya, sama jua kalau you tanya aku, alai kampung mana paling lawa? banyak bah alai lawa di kampung-kampung di Brunei ani, tapi lain-lain lawanya, inda ja? Bah tapi untuk inda menghampakan you, kalau kan start backpacking, you can start by exploring Thailand, North to South, Chiang Mai to Hat Yai, sebulan cukup tu menjelajah semua. Why Thaoland? pasal sana kan semua ada, nature lawa, makanan halal banyak, entertainment pun ada, tapi kalau kadapatan you arah club tarian bugil atu, ku report arah bapa mu.

@fgyungflexa : When & why did you start doing blogs

Alin Kurapak : Malas ku menjawap cakap urang putih eh, cakap melayu saja ah? Okay nampak ku tu you angguk-angguk ah. Okay aku start blogging taun 2006 at kurapak.com. Long story short, sebanarnya bukan aku yang kan blogging dulu atu, boss laki ku yang ahli sastera atu tu minta buatkan blog, awu banar lapas seminggu ia blogging, inda tia mau lagi and suruh nya ku menyambung. Paning jua kapala ku ih awal-awal, macam tah ku pandai cakap proper malay, proper english apatah lagi, so nya boss laki ku just be yourself, pakai saja bahasa yang slalu ku pakai seharian, so antam saja tia ku rojak, mun orang kan paham-paham, mun inda, minta maaf tah ku minta ampun. Tapi Alhamdullilah, lama kelamaan, dapat jua kana terima bahasa kurapak ku ani.

@yuliapu3 : Soalan ku… What do you do for living? How can you afford to travel? You are really inspiring, tapinya fulus ani. Hmm… Please share tips & thank you in advance… All the best and keep on inspiring.

Alin Kurapak : I’m a full time BLOGGER, my background is designing, marketing, branding, photography & multimedia. So i blend in semua kepakaran ku atu and turn to become a blogger. If you tanya how can i afford to travel? YAS, most of my travel i got sponsored from companies, so i promote their stuff masa travel period atu with few terms that includes sponsoring fees, agreement & so on. Yang pasal Tips, nanti saja ku jawap arah article akan datang. Panjang wah tips ku ani, takut ku tecramp jari ku.

besides @Aliqpombunai, these are some of my fav backpacking buddies. Amir, Famie, Dillah & Yuz.

@Es_ahmad : Kenapa alum invest in a proper mic? I know the iphone has a good audio quality, and also how you edit your IG photos and videos?

Alin Kurapak : Proper Mic? hmm.. antah malas ku, yes ngam udah tu iphone audio quality pun good enough jua udah, pakai saja casing Mic, macam Mic tia udah tu, tapi antah ah, nanti tah kali, aku tunggu mimpi dulu.

Edit Photo? aku pakai ‘Lightroom, VSCOCAM, Snapseed’ kalau video yang simple ku pakai iMovie saja, kalau yang advance sikit, pakai Finalcut Pro, tapi selalunya si Aliq yang mengedit tu, aku tu limpang-limpang saja memerhatikan ia mengedit, kalaunya angan-angan, ku tabung dari belakang.

@kitschtee : Do you always answer calls while doing toilet business? And WHY??

Alin Kurapak : Chana ko tau atu kan? ih awu ah, baru-baru ani jua ko nipun aku kan betanya dimana bejual sambui paling nyaman, ngam lagi time ku beria ko nipun ah. inda jua ku tepikir tu, mun ko tanya pasal coklat bekacang paling nyaman tau ku dimana.

@nuttcakes (my little sis) : Siapa adi paling ngalin sayang? Haha

Alin Kurapak : Apakan soalannya ani? mihir jua ih. awu bah Nadia tah. karang dijawap adi yang lain, ia jua karang menyamal. ngalih karang nyuruh si Duming memujuk.

@daily_bloom_bn : Out of all countries that you had been, which one are the best for family holiday?

Alin Kurapak : If for family, yang ampir-ampir ani saja di KL lah, ada direct flight, sanang communicate, banyak tampat makan, tampat peranginan. Bah kalau kita singgah ke Zoo, kirim salam Ambuk disana ah, lama udah ku inda kesana mambagi diorang makan pisang.

@famiechuchu : Kau suka rambut ku pindik or panjang?

Alin Kurapak : Bagi ku lah ah, ko rambut pindik bisai bro, handsome macam pelakun siniron pilipin. Tapi jangan tah ko rambut pindik, karang banyak laki-laki inda ampit bini-bini, agatah ko rambut panjang saja sampai tua, (Macam Fabio ada jua peliatan ku kau ani)

Famie & Fabio(Dituang disalin)

UKUM banar eh. kan handsome kan…

@Thanislim : Can i be your model?

Alin Kurapak : You mau me jawap soalan ani jujur or inda? kalau inda jujur, yes i want you to be my model because you are so handsome macam Wu Chun masanya form 6. Tapi if you want me to answer it secara jujur, sorry bro.. malas ku ingau kau kan jadi model ku, sudah pun susu mu landir, puting mu lagi basar macam penyaram labih masak.

Private Session with Honia

Written by kurapak on . Posted in fashion, photoshoot

It was such an amazing experience yet it was also an honor when i get approached by one of the model just after ku mencover AirAsia Runway Ready Designer Search 2017 masa Kuala Lumpur Fashion Week baru-baru ani.

Her name is Honia, originally from Poland, she got amazed at some of my shots at the runway event when she spotted some of her photos on my Instagram(kurapak). She private messaged me via IG and asked me weather i want to photoshoot her. We’ve set a session and the pengambaran were located di Pavillion itself. Well, it didn’t take long, dalam 30-40 minit saja kami photoshoot pasal ia gagas jua masa atu kan buat barang lain. Ia kan mau second session pulang lagi tapi aku inda belaku  due to banyak lagi kraja kan ku buat masa ku di KL atu. Walau apa-apapun, i feel so proud that i had the opportunity to photoshoot an international model and the outcome are also so unexpectedly marvelous!

Some facts about her, she’s friendly, easy to direct, bukan lagi easy, macam sanang lah mengambar ia ani, inda payah banyak arah, like she really knows how to pose like this and that, and yes, she’s so tinggi, i think kalau laki-laki Asian yang tinggi macam aku ani kan beGF kan kedia, baik tah biskita mambali kasut Spicegirl yang tabal atu, ada tu bejual arah eBay, at least kurang labih jua sedikit height.

All in all, she’s one of a heck great photogenic model. Thank you so much Honia & hope to see you again someday!